PODPROGRAM 2017 - efekty
1. Organizacja Partnerska o zasięgu Lokalnym- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 804 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 39,89406 ton żywności;
- 2326 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2017 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 warsztat dla 14 uczestników
• Żywieniowe - 1 warsztat dla 8 uczestników
• Kulinarne - 1 warsztat dla 3 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 3 warsztaty dla 19 uczestników.