Wydawanie żywności - luty 2020
Przypominamy o wydawaniu żywności w ramach PO PŻ 2019.
Poniżej przedstawiamy skład paczki żywnościowej dla jednej osoby.
1. Mleko 2 szt. - 2
2. Ser 5 szt. - 2
3. Groszek 2 szt. - 0,8
4. Fasola 3 szt. - 1,2
5. Filet 2 szt. - 0,34
6. Koncentrat 1 szt. - 0,16
7. Kasza 1 szt. - 0,5
8. Buraczki 1 szt. - 0,35
9. Makaron jajeczny 3 szt. - 1,5
10. Szynka drobiowa 5 szt. - 1,5
11. Powidła 2 szt. - 0,6
12. Pasztet 3 szt. - 0,48
13. Ryż 2 szt. - 2
14. Sok 2 szt. - 2
15. Cukier 2 szt. - 2
16. Olej 2 szt. - 2
Razem: 19,43 kg
Żywność wydawana będzie z magazynu na terenie Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Słupsku przy ulicy Słonecznej 15 D.
Terminy wydawania żywności:
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 PODPROGRAM 2019
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODPROGRAM 2019
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2019 – lipiec 2020
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Słupsku [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Słupsku, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
Czytaj więcej: PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 PODPROGRAM 2019
Informacja o opóźnieniu terminu dostaw w ramach POPŻ Podprogram 2019
Z przykrością informujemy, że rozpoczęcie POPŻ Podprogramu 2019 opóźni się o kilka miesięcy. Powodem jest unieważnienie przeprowadzonego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa [KOWR] przetargu na dostarczanie żywności. Kilku przedsiębiorców odwołało się od wyników postępowania, wskazując formalne błędy w procedurze. Krajowa Izba Odwoławcza przychyliła się do tego wniosku, uznając, że błędy, które pojawiły się w postępowaniu przetargowym prowadzonym przez KOWR, mogły wpłynąć na jego wyniki. Z tego względu KOWR był zobowiązany do anulowania całego procesu.
W zaistniałej sytuacji konieczne jest przeprowadzenie nowego przetargu. Zakładając, że zostanie on ogłoszony w drugiej połowie sierpnia 2019 r. dostawy produktów rozpoczną się dopiero w grudniu br. lub nawet w styczniu 2020 r.
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej zaktualizowało Wytyczne na Podprogram 2019. Jest to pierwszy konieczny krok, by KOWR mógł ogłosić ponownie przetarg. Okres dostaw i dystrybucja zostały wydłużone o 1 miesiąc. Wytyczne przewidują okres dostaw od grudnia 2019r.. Biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia możemy przyjąć, że dostawa żywności do Państwa odbędzie się na początku roku 2020.
Wydawanie żywności - czerwiec 2019
UWAGA !!!
zmiana miejsca wydawania żywności w dniach 11, 12, 13 czerwca 2019 r.
Żywność będzie wydawana w siedzibie Banku Żywności ; Słupsk, ul. Słoneczna 16E (Magazyn Banku Żywności)
Bank Żywności- wydawanie produktów żywnościowych.
Ostatnie wydanie żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018r.
11.06.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - wtorek
Głobino, Krępa, Kusowo, Łupiny, Płaszewko, Stanięcino, Warblewo, Warblewko, Gajki, Gałęzinowo, Redzikowo, Wielichowo, Wieszyno.
12.06.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - środa
Bruskowo Wielkie, Kukowo, Lękwica, Wiklino, Lubuczewo, Bukówka, Kępno, Siemianice, Grąsino, Jezierzyce SHR, Swochowo
13.06.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - czwartek
Bydlino, Strzelinko, Strzelino, Włynkówko, Włynkowo, Bierkowo, Bruskowo Małe, Gać, Krzemienica, Redęcin, Swołowo, Wierzbięcin, Karżcino, Jezierzyce Osiedle, Niewierowo .
Działania towarzyszące
Warsztaty kulinarne z Bankiem Żywności.
W dniu 27.03.2019r. W świetlicy w Wieszynie odbędą się warsztaty kulinarne w godzinach 9:00- 13:00.
Podczas warsztatów będzie okazja do zapoznania się z ciekawymi przepisami w jaki sposób wykorzystać żywność otrzymywaną w ramach PO PŻ 2019.
Wydawanie żywności - marzec 2019
Bank Żywności- wydawanie produktów żywnościowych.
Przypominamy o wydaniu żywności z Banku Żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018.
05.03.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - wtorek
Głobino, Krępa, Kusowo, Łupiny, Płaszewko, Stanięcino, Warblewo, Warblewko, Gajki, Gałęzinowo, Redzikowo, Wielichowo, Wieszyno.
06.03.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - środa
Bruskowo Wielkie, Kukowo, Lękwica, Wiklino, Lubuczewo, Bukówka, Kępno, Siemianice, Grąsino, Jezierzyce SHR, Swochowo
07.03.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - czwartek
Bydlino, Strzelinko, Strzelino, Włynkówko, Włynkowo, Bierkowo, Bruskowo Małe, Gać, Krzemienica, Redęcin, Swołowo, Wierzbięcin, Karżcino, Jezierzyce Osiedle, Niewierowo .
Prosimy o dokładne przeliczanie produktów, które Państwo otrzymujecie. Po odejściu od punktu wydawania reklamacje nie będą uwzględniane.
Beneficjenci otrzymają następujące produkty:
Pełna paczka dla 1 osoby waży 15,13 kg.
Wydawanie żywności - marzec 2019
Wydanie żywności PO PŻ 2018.
05.03.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - wtorek
(Rejon pracowników socjalnych: Joanna Chrzanowska, Emilia Sorbian)
Głobino, Krępa, Kusowo, Łupiny, Płaszewko, Stanięcino, Warblewo, Warblewko, Gajki, Gałęzinowo, Redzikowo, Wielichowo, Wieszyno.
06.03.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - środa
(Rejon pracowników socjalnych: Małgorzata Dobrosielska, Irena Rajszczak, Magdalena Król)
Bruskowo Wielkie, Kukowo, Lękwica, Wiklino, Lubuczewo, Bukówka, Kępno, Siemianice, Grąsino, Jezierzyce SHR, Swochowo
07.03.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - czwartek
(Rejon pracowników socjalnych: Katarzyna Kojder, Paulina Brzezińska, Ewa Rekowska)
Bydlino, Strzelinko, Strzelino, Włynkówko, Włynkowo, Bierkowo, Bruskowo Małe, Gać, Krzemienica, Redęcin, Swołowo, Wierzbięcin, Karżcino, Jezierzyce Osiedle, Niewierowo .
Żywność wydawana będzie z magazynu na terenie Miejskiego Ośrodka Pomocy
Rodzinie w Słupsku przy ulicy Słonecznej 15 D.
Działania towarzyszące
Informujemy, że w miesiącu grudniu 2018 r. zostaną przeprowadzone
następujące działania towarzyszące w ramach PO PZ Podprogram 2018 dla
beneficjentów pomocy żywnościowej w gminie Słupsk:
- 04.12.2018 w godz. 09.00 - 13.00 - warsztaty kulinarne i dietetyczne -
świetlica w Warblewie
Zajęcia poprowadzi Pani Sylwia Laskowska
Wydawanie żywności - listopad 2018
Harmonogram wydawania żywności w ramach PO PŻ 2014-2020.
Podprogram 2018r.
07.11.2019r. w godzinach 9:00- 12:00 - środa
(Rejon pracowników socjalnych: Joanna Chrzanowska, Emilia Sorbian)
Głobino, Krępa, Kusowo, Łupiny, Płaszewko, Stanięcino, Warblewo, Warblewko, Gajki, Gałęzinowo, Redzikowo, Wielichowo, Wieszyno.
08.11.2018r. w godzinach 9:00- 12:00 - czwartek
(Rejon pracowników socjalnych: Małgorzata Dobrosielska, Irena Rajszczak, Magdalena Król)
Bruskowo Wielkie, Kukowo, Lękwica, Wiklino, Lubuczewo, Bukówka, Kępno, Siemianice, Grąsino, Jezierzyce SHR, Swochowo
09.11.2018r. w godzinach 9:00- 12:00 - piątek
(Rejon pracowników socjalnych: Katarzyna Kojder, Paulina Brzezińska, Ewa Rekowska)
Bydlino, Strzelinko, Strzelino, Włynkówko, Włynkowo, Bierkowo, Bruskowo Małe, Gać, Krzemienica,
Redęcin, Swołowo, Wierzbięcin, Karżcino, Jezierzyce Osiedle, Niewierowo .
Żywność wydawana będzie z magazynu na terenie Miejskiego Ośrodka Pomocy
Rodzinie w Słupsku przy ulicy Słonecznej 15 D.
PODPROGRAM 2018
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020, Podprogram 2018.
groszek z marchewką w opakowaniach jednostkowych 400 g,
fasola biała w opakowaniach jednostkowych 400 g,
koncentrat pomidorowy w opakowaniach jednostkowych 160 g,
buraczki wiórki w opakowaniach jednostkowych 350 g,
powidła śliwkowe w opakowaniach jednostkowych 300 g,
makaron jajeczny w opakowaniach jednostkowych 500 g,
makaron kukurydziany bezglutenowy w opakowaniach jednostkowych 500g,
ryż biały w opakowaniach jednostkowych 1 kg,
kasza gryczana w opakowaniach jednostkowych 500 g,
Strona 2 z 3